Karel werkt voor Beleggers Belangen: ‘Het is een mega groot spel met brede invloeden’

Van je hobby je werk maken, daar dromen we allemaal van. Maar waarom zou je deze droom niet écht verwezenlijken? In Passie voor Publishing komen gepassioneerde werknemers van Roularta Media Nederland aan het woord. Over hun passie, die tegelijkertijd ook hun werk is. Al voor de laatste eeuwwisseling had Karel Mercx (40) zijn eerste aandelen. Sinds ongeveer 15 jaar duikt hij als beleggingsspecialist bij Beleggers Belangen in tal van beleggingsonderwerpen, waarin hij een veelzijdige rol heeft.

Een gokje wagen

Karel zijn interesse voor beleggen is hem in ieder geval níet met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders zijn spaarders en hebben nooit aandelen gekocht. Ik las zelf wel eens de (toen nog) Elsevier en stuitte op een gegeven moment op een ranglijst van de best presterende beleggingen. De percentages die daar stonden waren zo hoog, dat ik daar hebzuchtig van werd. Toen besloot ik om ook eens wat uit te proberen.”

Karel was nog student en besloot met de opgedane kennis van beleggen jaren later zijn kans te grijpen om aan de slag te gaan voor het magazine. “Beleggers Belangen was al jaren een bekende naam in de beleggerswereld. Het trok me erg aan, vooral vanwege het specialistische en de veelzijdigheid. Ik keek altijd al op tegen het magazine en las het altijd, eigenlijk was dat een soort plicht. Vanuit die interesse solliciteerde ik er voor mijn stage. Nadat ik die had afgerond, mocht ik in dienst blijven.”

Onvoorspelbare puzzel

Als beleggingsspecialist houdt Karel zich met van alles bezig: van een wekelijkse podcasts tot aan tafelsessies bij RTL Z. Maar ook schrijft hij regelmatig artikelen, waaronder een wekelijkse column, waarvoor hij veel contact heeft met vakgenoten. “Het leuke is dat ik mag zeggen en schrijven wat ik wil, vanwege onze onafhankelijkheid. Ik geniet enorm van alles wat ik mag doen. Beleggen zelf zie ik eigenlijk als een mega groot spel, waarop alles wat er in de wereld gebeurt van invloed is.”

“Puzzelen wat er gaat gebeuren vind ik enorm boeiend. Daarvoor slinger ik door het hele beleggersland, bijvoorbeeld wanneer ik bij RTL Z word uitgenodigd als tafelgast. Ze zien mij als iemand die het wereldje snapt, maar ikzelf leer ook nog steeds dagelijks nieuwe dingen. Niet alleen op werkgebied, maar ook op privévlak. Ik heb thuis ruim duizend boeken over beleggen en iedere dag lees ik een uurtje. Dat is ook het allerleukst: je moet het gewoon ondervinden. Je weet nooit hoe het precies loopt. Je kunt echt in alles investeren.”