Paul werkt voor Roots: ‘Dit is voor mij het allerleukste werk’

Van je hobby je werk maken, daar dromen we allemaal van. Waarom zou je jouw droom niet écht verwezenlijken? In Passie voor Publishing komen bevlogen werknemers van Roularta Media Nederland aan het woord. Over hun passie, die tegelijkertijd ook hun werk is. Pauls liefde voor de natuur – en dan vooral vogels – ontstond op vierjarige leeftijd. Inmiddels kan hij zijn enthousiasme al twintig jaar kwijt in zijn rol als redacteur bij Roots, hét blad voor de natuurliefhebber.

Liefde voor de natuur

Pauls passie is in de loop der jaren gegroeid. “Op Texel sloeg voor het eerst ‘de vonk over’. Ik mocht regelmatig met een vriend mee naar het eiland. Zijn broer was fanatiek vogelaar, hij nam zijn vogelboek echt overal mee naartoe. Waar hij dan vervolgens driftig van alles in aankruiste. Dat er zoveel te zien en te vinden was, vond ik fascinerend. Op latere leeftijd ging ik zelf vogels kijken in Het Amsterdamse Bos. Via via werd ik lid van de Jeugdbond voor Natuurstudie en ik wist niet wat me overkwam: al deze mensen waren net zo gek van de natuur als ik!”

Hoe Pauls hobby zijn werk werd

In 2001 kwam Paul als een soort wandelende encyclopedie de deuren van Roots binnen. Hij had dan geen biologie gestudeerd, maar veel kennis had hij wel. Die had hij jarenlang in de praktijk opgedaan, samen met zijn vrienden. “Ik had een hekel aan school, tijdens de les kon ik niet wachten om met mijn vrienden naar het bos te gaan. Na school gingen mijn vrienden biologie studeren. En ik? Ik wist het niet. Het liefst wilde ik mijn passie overbrengen op anderen. Uiteindelijk kwam ik bij het Instituut Voor Natuureducatie (IVN) terecht. Daar ben ik gaan schrijven en dat vond ik ook het allerleukst. Ik begon te dromen van ooit zelf een vogeltijdschrift uitgeven. Toen ik de krant opensloeg en de vacature bij Roots zag, wist ik het dan ook meteen: dit is mijn droombaan!”

Op excursie met ‘natuur-newbies’

Als redacteur beperken Pauls werkzaamheden zich niet tot schrijven. Regelmatig gaat hij de natuur in – alleen, met collega’s of lezers. Het leukst aan zijn werk? “Ik word geïnspireerd door mensen die met iets nieuws willen beginnen, bijvoorbeeld vogels kijken. Op excursie probeer ik alles op een simpele manier uit te leggen. Ik vertel vol enthousiasme op welke plekken ze de mooiste dingen kunnen zien. Zo wordt iets leren al snel leuk. Hetzelfde geldt voor de stukken die ik schrijf. Ik ben er van overtuigd dat als je het presenteert met leuke weetjes en het heel mooi weergeeft, mensen vanzelf gefascineerd raken en zelf verder op zoek gaan.”

Isabel(klauwier)

Paul zijn passie is verweven door zijn leven. Een magazine maken is voor hem een uitstekende manier om zijn passie door te geven. “Vlak na de geboorte van mijn dochter Isabel was er een Isabelklauwier gezien op Texel, een zeer zeldzame vogel. Ik mocht er van mijn hoofdredacteur naartoe, mits ik erover schreef. Zo is mijn eigen rubriek ‘Speuren met Böhre’ in Roots ontstaan. Later mocht ik ook nog een special van Roots opstarten: ’het Vogelmagazine’. Helemaal gek zijn op vogels en daar dan óók nog een magazine over mogen maken: een droom die uitkwam!”